top of page

Zor duygularla başa çıkmak neden önemlidir?

Güncelleme tarihi: 6 Nis

Duygular günlük hayatımızda çok önemli bir rol oynar ve nasıl düşündüğümüzü, hissettiğimizi ve davrandığımızı büyük ölçüde etkiler. Ancak, uzun süredir hafife alınıyorlar ve yanlış anlaşılıyorlar ve çoğumuz onlarla etkili bir şekilde başa çıkmak için mücadele ediyoruz. Burada, 'her şeyi halının altına süpürmenin' zor duygularla başa çıkmada neden en yararlı tepki olmadığına bakıyorum ve bunun yerine ne yapılması gerektiğine dair bazı öneriler sunuyorum. Neden bazı duygularla uğraşmak zordur?

Duygularla başa çıkmakta zorlanabilmemizin nedenlerinden biri, bizi rahatsız etmeleridir. Biz ya da sevdiğimiz biri acı çektiğinde ne yapacağımızı bilmiyoruz, bu yüzden onu olabildiğince çabuk ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Erken yaşlardan beri duymuş olabileceğimiz yaygın tavsiyeler, “çeneni yukarı kaldır”, “güçlü kal” veya “büyük kızlar/erkekler ağlamaz” gibi şeylerdir. Aynı damarda; “çok hassas olma”, “yaygara çıkarma”, “önemli bir şey değil”.

Bu duygular genellikle iyi niyetle -ya da en azından daha iyi bilmeme nedeniyle- iletilse de, ne yazık ki, zaten hissettiklerimize fazladan bir stres ve baskı katmanı ekleyebilirler. Hissettiğimiz şeye direnmemizin istenmesi, duyguların bir tabu ve kaçılması gereken bir şey olduğu fikrine de katkıda bulunur. Hatta bu şekilde hissetmek güvensiz hissetmemize bile neden olabilir. Zor bir dönemden geçiyorsanız, birinin size "neşelenmeniz" veya "bundan kurtulmanız" için baskı yapması pek yardımcı olmaz.

Bastırılmış duyguların etkileri

Duyguları halının altına süpürmek uzun vadede geçerli bir seçenek değil. Bunu bir süreliğine yapabiliriz ama sonunda öyle ya da böyle başlarını kaldıracaklar. Örneğin, eşinize karşı daha derin bir öfke veya hayal kırıklığını ifade etmeyi hiç zor buldunuz mu - sadece bir gün bulaşık makinesini doldurma biçimleri yüzünden tümünün döküldüğünü gördünüz mü? Ya da bir süre üzüntünüzü bastırdıktan sonra kendinizi bir televizyon reklamında ağlarken mi buldunuz?

Bastırılmış duyguların uzun süreli birikimi ayrıca vücutta gerginliğe, genel stres ve huzursuzluk hissine, düşük bağışıklık sistemine, zihinsel sağlık sorunlarına, gergin ilişkilere ve kişisel ve profesyonel hedeflere ulaşmada zorluğa katkıda bulunabilir.

İstenmeyen bir sonuç, başkalarıyla gerçekten bağlantı kurmayı ve görülmeyi zor bulmamızdır. Bu mantıklı çünkü bastırma eyleminde bilinçli ya da bilinçsiz olarak bir maske takıyoruz. Özgünlüğümüze tam olarak sahip olmadığımız için, başkalarıyla da tamamen özgün bir şekilde ortaya çıkamayız ve bu nedenle elbette tam olarak görüldüğümüzü hissetmeyeceğiz.

Duyguları bastırmanın istenmeyen bir sonucu, başkalarıyla gerçekten bağlantı kurmayı ve görülmeyi zor bulmamızdır. Bu mantıklı çünkü bastırma eyleminde bilinçli ya da bilinçsiz olarak bir maske takıyoruz.

Başa çıkma mekanizmaları

Durağan veya bastırılmış duygular, uzun vadede bize zarar verebilecek başa çıkma mekanizmaları geliştirmemize neden olabilir. Örneğin aşırı yemek, içki içmek, sigara içmek gibi uyuşturan davranışlar yoluyla. Veya (çevrimiçi) alışveriş, aşırı sosyal medya kullanımı veya sürekli uyarılma veya dikkat dağıtma ihtiyacı. başka bir deyişle - kısa vadede duygularımızın derinliğini hissetmememize yardımcı olan her şey. Ancak bu durum uzun vadede olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Bireysel başa çıkma mekanizma(lar)ıyla ilgili bariz sonuçların yanı sıra, bizi sürekli bir savaş ya da kaç modunda bırakarak, basit mevcudiyet içinde gevşeyemeyeceğimiz bir durumda yaşarız .

Ayrıca duyguları bastırmak , içimizde sıkışmış bir enerjiye neden olabilir , bu da geçici bir duygunun sabit bir ruh hali veya mizaç haline gelmesine yol açabilir. Aynı zamanda gerçekten istediğimiz veya ihtiyaç duyduğumuz şey hakkında harekete geçmemizi engelleyerek gelişimimizi durdurabilir.

Duygularınızla nasıl başa çıkılır:

Ne hissettiğini hisset

Duygularla ilgili iyi haber şudur: duygularımızı tam olarak hissetmemize izin vererek, ihtiyaçlarımızı karşılamak için aktif bir taahhütte bulunarak ve ardından duygunun bizden yapmamızı istediği ayarlamaları yaparak, duygular genellikle bizim yapabileceğimizden daha hızlı geçer. düşünmek.

Duygular söz konusu olduğunda her şeyden önce bilmeniz gereken en önemli şeylerden biri, nasıl hissettiğinizi hissetmenin sorun olmadığıdır. Hayatın tüm kaçınılmaz zorlukları, kayıpları ve zorluklarıyla birlikte bu gezegende insan olmanın bir sonucu olarak zaman zaman acı verici duygular yaşamanız tamamen normaldir.

Duygular söz konusu olduğunda her şeyden önce bilmeniz gereken en önemli şeylerden biri, nasıl hissettiğinizi hissetmenin sorun olmadığıdır. Bu gezegende insan olmanın bir sonucu olarak, burada olup biten her şeye, hayatın tüm kaçınılmaz zorluklarına, kayıplarına ve zorluklarına rağmen, zaman zaman acı verici duygular yaşamanız tamamen normaldir. Nasıl hissediyorsan öyle hissetmek için muhtemelen çok geçerli bir nedenin vardır.

Duygularınız yararlı habercilerdir - genellikle size söyleyecek bir şeyleri vardır veya yerine getirmeniz gerektiğini size gösteren bazı ihtiyaçları vardır. Buna karşı çıkmak yerine onunla birlikte çalıştığımızda, çoğu zaman entegrasyon ve zindelik yolunda büyük ilerleme kaydedebiliriz.

Unutma duygular geçicidir

Aynı zamanda, zaman zaman aşırı derecede bunaltıcı gelseler de, siz sadece duygularınız değilsiniz. Duygular bir okyanustaki hava durumu veya akıntılar gibidir. Bazı öğretiler onları çay içmeye gelen bir misafire benzetir.

Her durumda, duygular doğası gereği değişken ve geçicidir. Hissettiğin şeyin etrafındaki o ferahlık hissini, onu tamamen hissederken ve verdiği mesajları dinlerken bulman mümkün mü? Bir deneyimin temel duygusuyla birlikte olabildiğimizde, onun en pürüzsüz şekilde geçmesine izin verebiliriz.

Temelde amaç kendimize şefkat ve sevgiyle bakabileceğimiz bir ortam yaratmaktır. Çevremizden veya toplumdan kapmış olabileceğimiz sertliği veya yargıyı salıverdiğimiz bir alan. Sorun olmadığını, insanız ve duyguların anlaşmanın bir parçası olduğunu anladığımızı. Hissettiğimiz şey ne olursa olsun, güvende olabilir ve sevilebiliriz.

Zor Duygularla Başa Çıkmak

Zor Duygularla Başa Çıkmak adlı programımda, korku, üzüntü, huzursuzluk, endişe, öfke ve hayal kırıklığı, kıskançlık ve içerleme, utanç ve kendinden şüphe duyma gibi bir dizi zorlayıcı duyguya bakacağız ve size bu duyguları önereceğim. Yaşadığınız her şeyle başa çıkmanıza yardımcı olacak egzersizler ve meditasyonlar.


3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page